Efter den lyckade premiären på Nordbygg 2024 återvänder Säkerhetsparken till Nordbygg 2026 för att inspirera, utbilda och föra dialog.
15 april 2025
Men redan nu vill Säkerhetsparken uppmärksamma dig på några säkerhetsfrågor som du bör ha i åtanke när du vill bidra till utvecklingen mot en säkrare byggbransch.
Säkerhetsparken drivs av Byggföretagen och fungerar som en utbildnings- och testmiljö där branschen kan diskutera säkerhet. Genom realistiska scenarier och praktiska övningar får deltagarna uppleva risker och lära sig att arbeta säkert i olika situationer. Syftet är att skapa en starkare säkerhetskultur och minska olyckor på byggarbetsplatser.
På Nordbygg 2024 fördes delar av Säkerhetsparken in i Stockholmsmässan där det skapades en egen test- och utbildningsmiljö. Vid Nordbygg 2026 kommer Säkerhetsparken tillbaka i ny tappning.
– Förra gången var intresset stort för fallskydd och buller, och besökarna visade en tydlig vilja att fördjupa sina kunskaper inom arbetsmiljö och säkerhet, nästa gång kommer vi se till att vässa utbildningarna ytterligare, säger Björne Karlsson, verksamhetsledare för Säkerhetsparken.
Lagkraven från 1 januari 2025 omdanar säkerhetstänket
Men säkerhet är en fråga som är ständigt högaktuell och så sent som den 1 januari 2025 trädde Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter i kraft. De syftar till att tydliggöra roller och ansvar för byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare, och fokuserar på att förebygga risker redan i planeringsskedet.
Detta innebär bland annat att:
arbetsmiljöfrågorna ska finnas med från start i projektering och planering.
byggherrar får större ansvar att följa upp att säkerhetsåtgärder verkligen genomförs.
krav på samordning förtydligas mellan olika aktörer på byggarbetsplatser.
Björne betonar vikten av att var man än befinner sig i byggprocessen så kan man bidra till att uppfylla kraven:
– Branschen har inte riktigt kommit hela vägen fram för att uppfylla kraven. Ta vibrationsskador som exempel. Vi pratar mycket om att minimera exponeringen för vibrerande maskiner, men vi borde redan i projekteringsskedet hitta lösningar som minskar behovet av dem från början. Säkerhet handlar om hela kedjan, inte bara byggarbetsplatsen.
Tala mer om arbetsmiljö än om säkerhet
Efter många år på Säkerhetsparken så ser Björne också att branschen i stort kan bidra till säkerheten genom att tala om den på ett annat sätt än tidigare. För att attrahera nya talanger och öka branschens attraktivitet behöver vi lyfta fram allt det positiva menar han:
– Vi pratar ofta om risker, olyckor och machokultur, men vi måste också visa hur många yrkesskickliga och engagerade personer som gör ett fantastiskt jobb varje dag. Byggbranschen är mycket mer än de negativa rubrikerna. En positiv bild av byggbranschen kommer locka fler nya kompetenta yrkespersoner.
Han poängterar också att han är mån om att tala mer om arbetsmiljö som inte bara är en fråga om att undvika olyckor, utan också om att skapa en trivsam arbetsplats.
– Säkerhet och harmoni hänger ihop. En arbetsplats där folk trivs och har respekt för varandra är också en säkrare arbetsplats, avslutar Björne.